Gebeden tot de Heilige geest

donderdag, 12 mei 2016

Dit boek is uitverkocht.

De diverse gebeden vertonen grote onderlinge verschillen. Qua herkomst, uit de klassieke Oudheid, de Middeleeuwen, maar ook uit onze eigen tijd. Ze gaan van de oude Romeinse liturgie tot de hedendaagse Nederlandse dichtkunst, van Hildegard van Bingen tot Henriette Roland Holst. Sommige komen uit de oude katholieke, Latijnse liturgie, andere zijn van een hedendaagse Nederlandse dichter.

Omdat over de Heilige Geest slechts in beelden gesproken kan worden, vertonen de gebeden tevens grote verschillen in literair genre. Sommige lijken bijna een dogmatische uiteenzetting, in een studeerkamer geschreven door een theoloog, andere bezingen de Heilige Geest in poëtische beelden en allegorieën.

Het is dan ook een gevarieerde bundel geworden, voor een even gevarieerd gebruik. Sommige zijn meer geëigend voor persoonlijk gebed, voor meditatie en overweging; andere kunnen gebruikt worden voor het gezamenlijk bidden, of komen uit zangbundels en kunnen dus gezamenlijk gezongen worden. De gebeden zijn opgenomen in chronologische volgorde, vanaf de Romeinse Oudheid via de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd tot enkele hedendaagse schrijvers en dichters.

Moge deze bundel ons weer leren bidden tot de Heilige Geest. Kom, Heilige Geest, en ontsteek in ons het vuur van Uw liefde.

Régis de la Haye

Dr. Régis de la Haye (1945) is diaken aan de Basiliek van Onze Lieve Vrouw ‘Sterre der Zee’ in Maastricht, en docent kerkgeschiedenis en kunstgeschiedenis aan de opleidingen van het bisdom Roermond. Hij is ere-archivaris van het Rijksarchief in Limburg.

Details

Titel: Gebeden tot de Heilige geest
Ondertitel: Uit de bid - en zangtraditie van de Kerk
Auteur: Régis de la Haye
ISBN: 978 90 62570 43 0
Aantal pagina’s: 128
Uitvoering: Paperback
Prijs: uitverkocht
Afmeting: 16,5 x 11,0 cm
Gewicht: 119 gram
Jaar van uitgave: 2016


WinkelwagentjeBestel dit product via het bestelformulier